Product 2, Online

Verpaupering van Heerlen zorgt voor eigen identiteit

Het zogenaamde ‘gat in de Parkstad’, Heerlen, komt veelal negatief in het nieuws. Zo zou de stad gegijzeld worden door de leegstand en krijgt het Limburgse centrum altijd de eerste prijs als het gaat om ‘de armste stad van Nederland’. Een vertekend beeld van de werkelijkheid, zo stelt Maurice Huppertz, beleidsmedewerker Economie van de gemeente Heerlen. Het verdwijnen van de ‘oude formules’ biedt namelijk een podium voor nieuwe initiatiefnemers.

door: Esmée Janssen

“Het is opvallend dat onder deze nieuwe initiatiefnemers een behoorlijk aantal hoger opgeleide jongeren zit. Zij hebben er blijkbaar voor gekozen om niet achter een baan in de Randstad aan te gaan, maar om hun droom hier te verwezenlijken”, zegt Maurice Huppertz. “In onze gemeente spelen tal van initiatieven een rol, waaronder Carbon6, Creative Corridor, Betahuis en The Grand”. Dit is slechts een greep uit de vele nieuwe projecten. “Denk ook aan Stichting Streetwise die zorgt voor nieuw ondernemerschap”, aldus de beleidsmedewerker. De stichting bemiddelt tussen startende ondernemers en vastgoedeigenaren. De nieuwe stroom ondernemers kan op die manier onder gunstige voorwaarden huurovereenkomsten aangaan. “Dankzij Streetwise en Ruimte voor Ondernemerschap hebben wij een behoorlijk aantal ondernemers kunnen aantrekken. Zij zorgen voor een ‘couleur locale’ in de stad.” Voorbeelden van nieuwe namen in Heerlen zijn: Coasters, Salon Bon Bon, YV-KE, Puck Interieur, BAM Brood en Meer en De Eetwinkel.

supera_heerlenmurals
Het kunstwerk van Collin van de Sluijs  aan de Honigmannstraat in Heerlen. (Fotobron: http://www.heerlenmurals.nl/nl/)

Daar blijft het niet bij. Op dit moment wordt er gewerkt aan de Smart Services Campus. “De campus ontwikkelt hoogwaardige producten en diensten die spin-offs, start-ups en andere samenwerkingsverbanden naar de markt brengt. Deze campus wordt gerealiseerd in een kantoorgebouw dat lange tijd heeft leeggestaan: het GKII-gebouw van ABP.” Deze ‘creatieve bedrijvigheid’ zorgt voor nieuw leven in de stad. Natuurlijk kan de gemeente niet om de verloedering heen, die de laatste jaren de stad teisterde. “Wij zijn erg verheugd dat een verpauperd gedeelte van de binnenstad op dit moment wordt opgeknapt. Het pand De Bongerd, waar vroeger Vroom & Dreesmann (V&D) gevestigd was, heeft jarenlang grotendeels leeg gestaan en maakte een slechte indruk. Dit pand wordt grondig opgeknapt en gaat dit jaar onderdak bieden aan de winkelketen TK Maxx.”

Het verdwijnen van een aantal winkels en kantoren in de stad biedt volgens Huppertz ruimte voor creativiteit en moet niet worden gezien als een verslechtering. “Steden kunnen hierdoor juist hun eigen identiteit terugkrijgen.” Naast het vullen van de lege panden moet er gesloopt worden. Zo stelt Roel Leers, fractievoorzitter van de lokale politieke partij Hart-Leers, op de website. “Ruimte te over als probleem, van veel te veel hebben, oplossen door wegslopen kan het keerpunt betekenen waarnaar de stad op zoek is. Dat is meer dan de moeite waard”, zo luidt de mening van de politicus. “Waarom niet winkelcentrum De Klomp en het aanpalende Arcus gebouw uit zijn lijden verlossen en als ruime groene plek naar de stadsrand terugbrengen”, voegt Leers aan zijn betoog toe.

Maria.png
De immens grote muurschildering aan de Kempkensweg in Heerlen van de Chileense kunstenaar Inti.

Naast renovaties, het aantrekken van nieuwe ondernemers en het slopen van panden wordt Heerlen gekleurd door haar muurschilderingen. De zogenaamde ‘murals‘ geven de stad een fris uiterlijk. Het, bijna letterlijk, levend schilderen van de stad is een initiatief van Stichting Street Art. Kunstenaren uit de hele wereld strijken hun verfkwasten neer op de Limburgse muren. Nieuw is het verschijnsel niet, begin jaren 70 begon de organisatie al met haar schilderingen. “Door kunst openbaar en publiek vrij toegankelijk te maken, kan men het beeld van de maatschappij veranderen”, aldus Street Art via haar website. In Heerlen zijn de murals wel relatief nieuw. De welbekende panterkop bij de Coriovallumstraat was een van de eerste kunstwerken, gemaakt door de Afrikaanse spray-painter DALeast. Nu telt de stad zo’n twintig kunstwerken, waaronder het werk van de Chileense Inti. Waarop de levensgrote gesluierde vrouw is afgebeeld. “Heerlen is voor het etaleren van public art een ideale stad, want een stad in transitie zit niet op zijn lauweren, maar zoekt hedendaagse oplossingen waarmee men zich kan identificeren, inspireren en daarmee ook een nieuwe betekenis voor haar inwoners en bezoekers creëren”, stelt de stichting.

James Jetlag

Volgens de Heerlense kunstenaar James Jetlag gaat het maken van murals verder dan enkel het opfrissen van de stad. “Deze schilderingen kunnen mensen wakker schudden. De bevolking laten zien wat er allemaal mogelijk is”, aldus Jetlag. Via het kleurstuk van de breakdancer, aan de Schinkelstraat, probeert hij deze boodschap over te brengen. “Ik heb wel een deur open moeten gooien. Zes jaar lang ben ik bezig geweest om de gemeente ervan te overtuigen dat het maken van openbare kunst in de stad nieuw leven betekent.” De in Heerlen geboren en getogen James kon dan ook niet wachten tot dat hij zijn verfmateriaal uit de kast kon pakken. “Door de jaren heen zag ik de stad grijs worden. Ik moest iets doen. Samen met de andere painters geef ik de mooie stad haar ziel terug.”

Doelgroep
Naast de regionale inwoners, ondernemers en initiatiefnemers kan dit artikel voor een nog bredere doelgroep interessant zijn. Namelijk ondernemers die niet uit de regio komen of studenten die wegens hun opleiding de regio verlaten hebben en mogelijk in de toekomst werk zoeken of een winkeltje openen in een andere stad. Dat juist dit vergeten, en zogenaamd ‘verpauperde’ Limburgse centrum, nu eens positief in beeld wordt gebracht – en aandacht wordt besteedt aan de groei van het centrum – is juist voor deze bredere doelgroep van belang. Want er is nog wel degelijk activiteit en groei in Heerlen. Denk daarnaast aan de mogelijkheden die de veranderingen (de nog lege panden en de goede huurovereenkomsten waarover in het artikel gesproken wordt) kunnen betekenen voor nieuwe ondernemers. Via dit artikel worden zij op de hoogte gebracht. Vandaar dat voor dit stuk gekozen is voor het medium online en niet voor een (regionale) krant. Verder maakt dit medium het mogelijk snel en gemakkelijk door te klikken naar de nieuwe winkels, een video van de murals en natuurlijk de initiatiefnemers en stichtingen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s