Product 1, Krant

‘Vertrekpunt blijft de cliënt en niet de organisatie’

„Als er bezuinigd wordt moet je kijken naar de mogelijkheden en het niet hebben over een doemsituatie. We wisten al drie jaar geleden dat er zou worden gekort. We zijn toen meteen van start gegaan met het nemen van de goede koers”, vertelt manager van het Leger des Heils Will Linssen. „Vertrekpunt is en blijft de cliënt en niet de organisatie.” Bedrijfstechnisch heeft de organisatie misschien wel ‘door het eigen been geschoten’ maar voor de cliënten is de nieuwe aanpak positief.

door: Esmée Janssen

De bezuinigingen van vijf procent op de Domushuizen, in Heerlen en Maastricht, zullen geen invloed hebben op de bezetting van de opvanghuizen. Wel wordt er sinds een half jaar gewerkt met de zogenaamde ‘flexpool’. Dit is een soort losse medewerkers groep. „Dit zijn goed gekwalificeerde mensen, het is geen gaarbak”, zegt directeur van de organisatie Hans-Martin Don. „Het is een flexibele schil medewerkers met tijdelijke contracten, het gaat hier dus niet om uitzendkrachten.” Door de bezuinigingen zullen er geen vaste medewerkers worden ontslagen, „De vasten blijven.” Toch zal de organisatie een paar mensen gedag moeten zeggen. Een aantal tijdelijke contracten zullen niet verlengd worden. „Dan moeten we ook wel eens afscheid nemen van hele goede werknemers die soms al een hele tijd in dienst zijn, dat is soms pijnlijk.”

Toch probeert de organisatie ‘zo lang en goed mogelijk’ mensen in dienst te houden. Verder hoeft het niet zo te zijn dat er alleen medewerkers van de opvanghuizen verdwijnen. „Het kan ook zo zijn dat er onder de afdelingshoofden wat mensen weggaan.” Voor grote problemen zullen de bezuinigingen overigens niet zorgen, „We zijn er op voorbereid.” De organisatie probeert wisselende gezichten zoveel mogelijk te voorkomen in de Domussen. Dat zou immers zorgen voor onrust bij de cliënten. Dat was dan ook een van de redenen dat het Leger des Heils een half jaar geleden gestopt is met het inzetten van uitzendkrachten. De interne flexpool is hiervoor de oplossing. „Op deze manier houd je zoveel mogelijk dezelfde gezichten in de Domushuizen”, vertelt Linssen. „Mensen uit deze groep medewerkers zijn allemaal bekend bij de cliënten”, voegt staffunctionaris communicatie en kwaliteit Ellen van Gennip aan het verhaal van de manager toe. Begeleiders van de cliënten zijn overigens altijd vaste medewerkers, „Die komen niet uit de flexpool”, vertelt Linssen.

LDH
(Fotobron: https://www.flickr.com/search/?text=leger%20des%20heils)

Ongeveer een keer per twee maanden wordt er iemand ingezet uit deze groep flexibele medewerkers. „Als iemand met zwangerschapsverlof is wordt er ook iemand ingezet van deze groep.” Een andere reden dat de organisatie niet meer werkt met uitzendkrachten is omdat deze gewoon te duur zijn. Wanneer iemand zich pas het ’s ochtends ziek meldt komt het wel eens voor dat het Leger des Heils dat gat niet meer op tijd kan opvullen. „Dan werken we met een minimale bezetting”, vertelt de manager. Wel zorgt de organisatie er voor dat ze ‘boven de norm hangen’. Bij het bepalen van deze norm wordt gekeken naar de zorgbehoefte van cliënten in het betreffende Domushuis. „Je ziet vaak dat de cliënten veel meer zelfstandig kunnen dan wij eigenlijk dachten”, vertelt Linssen. Ook worden de werkzaamheden door de medewerkers die er wel zijn in zo’n geval goed opgevangen, stelt de directeur. Naast de veranderingen op de werkvloer stimuleert het Leger des Heils dat cliënten weer zelfstandig gaan wonen. Afgelopen jaar gingen zo’n 35 Domusbezoekers op zichzelf, dan wel in een woning die op naam staat van het Leger des Heils.  „Als ze een woning op eigen naam zouden nemen, zouden ze het budget om hun woning in te richten kwijtraken”, legt Linssen uit.

Het lijkt een gewaagd maar ook een geslaagd project. „Bij bijna alle cliënten gaat het goed”, laat de directeur weten. „Slechts een enkeling heeft moeite maar dit komt vooral door de eenzaamheid of de beïnvloeding door het criminele circuit”, voegt van Gennip daaraan toe. Het stimuleren van zelfstandig wonen gebeurt allemaal vanuit de herstel gerichte gedachte. De begeleiders van de cliënten blijven gewoon 24 uur per dag beschikbaar en mocht het niet goed gaan, dan zijn er altijd nog bedden vrij in de Domussen. „Dat is tot nu toe pas één keer voorgekomen. Toen iemand zijn been gebroken had nadat hij van de trap was gevallen thuis”, vertelt Linssen. De manager is trots op de cliënten, „Na bijna dertig jaar wonen deze mensen weer op zichzelf.” Het plaatsen van de cliënten in deze woningen gebeurt niet omdat er bezuinigd moet worden. „Het is zelfs duurder, we moeten deze onderkomens immers betalen.” Uiteindelijk is het wel een besparing, aangezien de meeste zelfstandig wonende uiteindelijk een woning op eigen naam, en daarmee op eigen kosten, zullen nemen. Een win-win-situatie volgens het Leger des Heils. „Eerst hadden we een hoop bedden waar mensen niet meer vandaan kwamen. Nu wonen ze zelfstandig.”

Doelgroep
Het artikel is geschreven voor mensen van alle leeftijden uit Parkstad. De bezuinigingen die worden gedaan vinden plaats in Heerlen en Maastricht. Vanzelfsprekend is de doelgroep op de hoogte van het aantal daklozen en verslaafden in haar regio. Zo heeft Heerlen, maar ook Maastricht, een lange geschiedenis als het gaat over deze problematiek. Wie in de omgeving van Heerlen, Kerkrade, Landgraaf, Brunssum, Nuth, Voerendaal, Simpelveld en Onderbanken woont – en misschien wel is opgegroeid – kent het straatbeeld en hoogst waarschijnlijk ook de cliënten waarover geschreven wordt. De Limburgse gemeente is een hechte en betrokken groep. Zij blijven dan ook graag op de hoogte van regionaal nieuws. Al helemaal wanneer dit nieuws invloed heeft op de gemeenten. Dit artikel zou bijvoorbeeld geplaatst kunnen worden in het regiokatern van Dagblad de Limburger.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s